Jeesuksen oikeudenkäynti (osa3).

Jeesuksen oikeudenkäynti (osa3).

Jeesus oikeudessa. osa 3.

Nyt, jos Jeesus olisi ollut hiljaa, ei mitään olisi voitu toteuttaa. Hän antoi sen tapahtua, koska oli käynyt Getsemanen läpi. Hän vaan antautui sille tielle, jonka tiesi vievän päätepisteeseensä. Mielenkiintoista on se , että ei edes  ihmiskunnan edustaja saanut oikeutta tuomita Häntä. Vaan Hän itse teki sen. Yleensä oli niin, että laki antoi 40 päivää aikaa hankkia todisteita omaan syyttömyyteen ennen kuin tuomiota voitiin toteuttaa. Matt. 27:3,4. Nyt Juudas ei ole enää se todistaja tai kavaltaja. Vaan ne ovat he, jotka ovat siellä oikeudessa repineet viittansa kaula-aukkoon 10-15 cm repeämän. Se on todistus, jonka perusteella Jeesus tuomitaan. Jumalanpilkka -asiassa ei ole enää tätä 40 päivän oikeutta.

Sitten mentiin aamulla temppeliin ja kutsutaan koolle Sanhetrin. Fariseukset eivät niinkään olleet sillä lailla innokkaita. Jeesus itsekin oli tietynlaisesti  farisealainen. Fariseukset yleensä hoitivat perheeseen kuuluvia lakeja. Nyt järjestettiin tällainen muodollinen aamu 6-aikaan istunto. Miksi? No, että laki täyttyisi, aurinko nousisi. Olemme valon ajassa ja voimme tehdä päätöksen. Todistajat ovat läsnä. Tällä välillä tapahtui asioita, jotka olivat laittomia. Jeesus vangittiin, Häntä lyötiin. Kaikkein hirvittävin asia oli toisenkasvoille sylkeminen. Matt. 5 tapaus, joka liittyy asiaan, jae 22. ”mutta jos joku sanoo toiselle, sinä hullu, on ansainnut helvetin tulen”.

Sana hullu ei ole sitä miten se on käännetty. Se on kirosana. Hebrean kielessä ei ole kuitenkaan kirosanoja, mutta silti ne ovat kovia kiroilemaan. Kirosanat lainataan arabian/aramean kielestä. Jeesus lainaa tätä yhtä sanaa Rakaa= tyhjäksi, mitättömäksi, arvottomaksi tekemistä. Siis jos joku sanoo toista näin, on ansainnut… Miten tehdä toinen oikein arvottomaksi ja mitättömäksi, tapahtuu se, että sylkee kasvoihin. Se on suurinta mitä voi toiselle tehdä ilman väkivaltaa. Se on vieläkin itämailla yksi pahimpia tekoja. Nämä siellä tekivät Jeesukselle juuri niin.

Nyt, kun tämä oli tehty, kiirehdittiin Pilatuksen luokse. Koska nyt sille piti saada vielä hänen sinettinsä. Nyt oli niin , että juutalaisilta eli Sanheritilta oli viety oikeus tuomita kuolemaan. Roomalaiset eivät hyväksyneet juutalaisten tappojuttuja. Kivittäminen oli yksi heidän perusjuttujansa. Nyt tämä heidän tuomionsa piti saada vielä vahvistus roomalaiselta oikeudelta. Nyt heidän pitää saada heiltä myös tämä tuomio, mutta eivät saa sitä.

Suuret juutalaiset juhlat olivat pääsiäinen, helluntai ja lehtimajajuhlat. Pilatus tulee ennalta tukahduttamaan nämä suurina päivinä ilmentyvät levottomuudet. Joita tahtoi aina syntyä. 600 sotilaan kanssa tulee Kesarean Antiokian linnaan, joka oli temppelin yhteyteen rakennettu. Hyvin suuri paikka n 24 jalkapallo kentän kokoinen.

Hänellä ei ollut mitään hirvittävämpää kuin joku kaveri, joka synnyttä levottomuuden. Nyt Jeesusta syytetään, että Hän agitoi levottomuutta Roomalaisia vastaan. Sehän tepsi ja Pilatus tajusi sen. Pilatuksella oli yksi huono juttu juutalaisten taholta. Hän oli varastanut temppelirahaston. Rakentanut sillä sitten vesihuolto järjestelmän. Maininta mm. Luukkaan evankeliumissa Siiloan tornista, joka kaatui ja 18 ihmistä jäi alle ja kuoli. Koko jutusta juutalaiset olivat tosi vihaisia. He olivat valittaneet keisarille Pilatuksesta. Se meni läpi, toinen varoitus.

Nyt juutalaiset painostivat häntä. ”Et ole keisarin ystävä” jos et suostu meidän tahtoon. Se oli se naru, josta he pystyivät vetämään. Matt. 27:11-26.

Pilatus yrittää oikeasti pelastaa Jeesuksen. Ongelma oli se, että ”et ole keisarin ystävä” Häneltä kiristettiin tämä tuomio. Hänellä oli myös toinen ongelma. Tämä oli hänen vaimonsa (Progula). Hän oli nähnyt unen. ”Älä koske siihen mieheen”.  Pilatus tajuaa että on kateus, sisäinen valtataistelu. Hän tajuaa tilanteen. (oikeustaju sanoo ei, vaimo sanoo ei. Luukas 23 Sitten hän hoksaa, että Jeesus on Galileasta (meidän Ahvenanmaaltamme). Turussa käydään oikeutta ja Ahvenanmaan maaherra on Turussa käymässä. Hän hoksaa, Lähetetään tämä Galilealainen oman maaherran tuomittavaksi. Eli Herodes Antipaan luokse. Antipaalla oli aina halu nähdä ihmeitä. Hän etsi tilaisuutta saada tavata Jeesusta. Nyt Pilatus lähettää Jeesuksen hänen luokseen. Antipas hermostuu kun mitään ei tapahdu. Pukee Jeesuksen viittaan ja kruunun päähän lähettäen Jeesuksen takaisin Pilatukselle. Pilatus yrittää vielä kaksi kertaa pelastaa Jeesuksen, mutta se on mahdotonta. Tämä tapahtui aamulla n. 7.00-8.30. Pilatus joutuu antamaan periksi.

share

Recommended Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.